Hem
Föreningen
Medlemsinformation
Om Gällnö
Runt om på Gällnö
Vad betyder "Gällnö"?
Naturen
Jordbruket
Fisket
Skolan
Handelsboden
Post och andra servicefunktioner
Båttrafiken
Rysshärjningarna
Sommarlivet
När elen kom till Gällnö
Gällnö 1971
Bilder från en ö
Karta över Gällnö
Stigens infotavlor
Vandring på Gällnö
Kalendarium 2024
Loppis 2024
Spontanfika!
Boende på Gällnö
Projektet Gångbara Gällnö
» Kalender
» Sök
» Logga in

Rysshärjningarna
Under sommaren 1719 plundrade den ryska härjningsflottan från Gävlebukten till Norrköping. Under 41 dagar brändes ett flertal städer, gods och bruk ner och 20 000 människor blev hemlösa. De ryska aktiviteterna längs kusten ingick i tsar Peters plan att försöka pressa Sverige i de pågående fredsförhandlingarna för att få ett slut på Stora nordiska kriget. För att tvinga Sverige till fred invaderades Stockholms skärgård sommaren 1719 av den ryska flottan med 30 örlogsskepp, 150 grundgående galärer och trupper med 30 000 man. Sverige hade inte mycket att sätta emot de ryska trupperna. När ryssarna härjade runt på öarna byggde de tillfälliga baser i land.

Det finns fortfarande spår efter ryssarna med de s k ryssugnarna där de bakade sitt bröd. En av de bäst bevarade finns i Österskogen väster om Gällnönäs. När ryssarna hade slagits tillbaka vid Baggensstäket byggdes många byar upp på nya, säkrare platser. Exempelvis flyttades Gällnöby från sin gamla plats längst in i Byviken till den nuvarande platsen vid Hemfladen.

Det finns flera skrönor om ryssarnas härjningar. En gumma sägs ha räddat sig undan ryssarna genom att klättra upp i en tall inte långt från Byviken. Hon klättrade så högt och satt så länge att hennes förföljare tröttnade och hon kunde räddas. Tallen kallas än idag för rysstallen.

Källor: Svartsö, Lådna, Hjälmö, Karklö, Trångholmen, Gällnö, en kulturhistorisk studie av ett skärgårdssamhälle. Kulturnämnden. Stockholms läns landsting 1983.
Tom Thureborg, Gällnö

Birgitta Modigh  

                                                                

 


Uppdaterat 2020-06-06
Utskriftsvänlig sida
Gällnö natur- och kulturstig ideell förening • www.gallnostigen.sekontakt@gallnostigen.se
Provided by Webforum